Filtrovaná káva

Filtrovaná káva

Filtrovaná káva je vedle espressa nejrozšířenějším způsobem přípravy kávy na světě. U nás si své místo postupně hledá a v posledních letech je na velkém vzestupu. Filtrovaná káva je takový nápoj, který vznikl pouhým přefiltrováním kávy bez použití tlaku. Pojďme se na ni podívat blíž.

Filtrovaná káva, neboli drip, je zřejmě nejlepším způsobem přípravy kávy doma. Stačí dodržet několik jednoduchý zásad a pomocí přístrojů, které stojí většinou pouze několik stovek korun, připravíte doma snadno a rychle výbornou kávu.

Proč filtrovaná káva?

Doma s pravděpodobností blížící se jistotě nepřipravíte kvalitní espresso tak, jak by mělo vypadat. Vliv na to má mnoho faktorů – kvalita vody, tlak, kvalita domácího kávovaru či kávy. Drip je tak mnohem jistější volbou pro skutečně dobrou kávu.

Na rozdíl třeba od klasického českého turka má filtrovaná káva obrovskou výhodu v tom, že po jejím scezení, přefiltrování, již nedochází k další extrakci kávy. To znamená, že se z kávy již dále neuvolňují žádné látky. Tak by to také správně mělo být.

Zásady pro přípravu filtrované kávy

  • Přefiltrujte si vodu – stejně jako u espressa, je i u filtrované kávy velmi důležitá kvalita vody. V kavárnách se často filtruje tzv. osmózou, v domácím prostředí doporučujeme alespoň jednoduchou konvici na filtrování vody.
  • Kávu namelte těsně před přípravou – u kávy platí tzv. pravidlo 15, které udává, po jakou dobu je káva v různých stádiích čerstvá. U mleté kávy je to 15 minut od namletí.
  • Filtr vždy promyjte horkou vodou – zajistíte si tak, že káva bude chutnat tak, jak má a nebudou v ní rozpoznatelné například papírové tóny.
  • Dbejte na teplotu vody – u filtrované kávy by se teplota vody měla pohybovat vždy přibližně v rozmezí od 93 °C do 95 °C.
  • Dodržujte pravidlo 70 g kávy na 1 litr výsledného nápoje. Jinak budete mít kafe přeextrahované nebo naopak podextrahované.

 

Kalita

Hario V60-02, Chemex, Kalita Wave 185 nebo cold brew?

Silnou tradici má filtrovaná káva v Japonsku, kde je také velmi rozvinutá čajová kultura. Není proto příliš překvapující, že dva pravděpodobně nejznámější (a nejrozšířenější) drippery na přípravu filtrované kávy, Hario V60-02 a Kalita Wave 185 mají svůj původ právě v Japonsku.

Oba tyto drippery jsou si velmi podobné. Mají kónický tvar a za použití filtru se jejich pomocí připraví vynikající jemná káva. Do Kality se používají speciální vlnité filtry, díky kterým je extrakce kávy ještě o něco optimálnější než u Haria.

Chemex je označení pro rodinu přístrojů na filtrovanou kávu, které mají tvar připomínající přesýpací hodiny a které vedle samotné extrakce kávy slouží také k jejímu servírování.

Cold brew je označení pro přípravu kávy louhováním za studena. Přístrojů na tuto přípravu je na trhu několik, my doporučujeme ten z dílny Haria. Tuto přípravu oceníte zejména v letních měsících, kdy čerstvě pomletou kávu vložíte do filtru, do lahve nalijete vodu a necháte extrahovat za studena v lednici po dobu cca 7 hodin.